Rijtjeshuizen voor Duitse beleggers

De woningmarkt klimt uit het dal. Dat blijkt maar weer eens uit de transactie die woningcorporatie Vestia heeft gesloten met de Duitse vastgoedbelegger Patrizia.

De Beierse investeerder, onder leiding van een vrijgevochten Duitser met half lang haar en een afkeer van stropdassen, is bereid ruim een half miljard te betalen aan de Rotterdamse woningcorporatie. Dat is veel meer dan Vestia had verwacht. Vorstandschef Wolfgang Egger van Patrizia wordt de eigenaar van 5500 Nederlandse woningen die verspreid staan over het hele land.

Vestia is blij met de belegger die ook in kringen van Duitse huurders een goede naam heeft. Maar wat levert de woningportefeuille Patrizia eigenlijk op? De 5500 woningen zijn goed voor een jaarlijkse huuropbrengst van zo’n 36 miljoen. Op het geïnvesteerde bedrag van 578 mln is dat een bruto rendement van 6,4%.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar hier moeten de kosten nog vanaf. Naast het reguliere onderhoud gaat het onder andere om belastingen en fees voor de partijen die bij de transactie hebben geadviseerd. Per saldo blijft zo’n 4% tot 4,5% over.

Dat is niet bijster veel. Zelfs niet voor een relaxte Duitse belegger met een horizon van tien jaar of meer. Maar dat is buiten de de huidige lage rentestand gerekend. Patrizia belegt in navolging van zo’n beetje iedereen in de vastgoedsector deels met geleend geld. Volgens een woordvoerder in Augsburg gaat het gemiddeld om de helft van het geïnvesteerde vermogen. In dit geval zou het dus om een kleine 300 mln gaan.
Laten we aannemen dat Patrizia hier 2,5% rente over betaalt. Dat is niet onaannemelijk gezien de rijen met banken die naar verluidt klaar stonden om het benodigde krediet te verschaffen. Dankzij de hefboom gaat het rendement op het eigen vermogen omhoog naar 5,5% à 6%.

Voor een Angelsaksische durfinvesteerder is dat nog altijd aan de magere kant. Maar voor een belegger met vooral pensioenfondsen als klant is het acceptabel. Daar komt bij dat de huizenprijzen op termijn wellicht sneller stijgen dan de inflatie.

Vanuit woningcorporaties bezien smaakt de transactie naar meer. Vestia is niet de enige speler in de markt die een deel van zijn bezit moet verzilveren. Tal van woningcorporaties hebben zware verliezen geleden als gevolg van grondaankopen om koopwoningen op te ontwikkelen. Daar komt een extra belastingheffing overheen.
De transactie zou daarom wel eens het startschot kunnen zijn voor meer verkopen. De road shows om Nederlandse rijtjeshuizen in Duitsland aan te prijzen kunnen beginnen.

Advertenties

One thought on “Rijtjeshuizen voor Duitse beleggers

  1. Pingback: Betaalrisico en leegstand | Stop de uitverkoop

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s